Prinsesskorpor

Skorpor! Vet inte varför men jag har dragit mig för att baka skorpor eller annat knaprigt hela månaden. Skorpor som är så gott men ändå kom jag mig liksom aldrig riktigt för det. Tills idag, klockan 08.00 imorse, då kom suget.

Jag valde att baka prinsesskorpor ur den 95:e utgåvan och till dessa behövs:

1,5 dl socker

7 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 tsk malen kardemumma

150 g smör

1,5 dl grädde

Jag började med att blanda socker, mjöl, bakpulver och kardemumma. Det stod i receptet att man skulle spara lite mjöl till utbakningen så jag använde mig av 6 dl vetemjöl. (Detta visade sig vara för mycket och allting smulade bara samman, så tips är att börja med ännu mindre mjöl). Jag finfördelade smöret i mjölet och hällde sedan på grädden. Nu var det dags att arbeta samman degen, det gick inte då det var för torrt. Jag löste det hela med att tillsätta mer grädde. När degen väl höll samman var det dags att trilla små runda bollar och lägga på bakplåtspapper på plåtar.I receptet stod det att jag skulle få ca 180 skorpr, dvs ca 90 bollar. Jag fick 40 bollar och då var bollarna väääldigt små. Kändes inte riktigt som att jag hade gjort rätt. :) Aja, i alla falll in i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter. När 8 minuter hade passerat tog jag ut bollarna och delade de med en gaffel medan de fortfarande var varma för att få den ruffa ytan. Sedan var det bara att rosta skorphalvorna i ugnen på 150 grader och hoppas på det bästa. Jag som aldrig rostat förut har ingen aning om hur länge skorporna skulle ha varit inne men jag väntade tills de fick en fin färg. Skorporna smakar alldeles förträffligt och med tanke på dess lilla storlek kan man äta ett par tre stycken i taget utan att skämmas!

Ett svar

  1. Men kära nån! Tur att det inte blev 180 skorpor, då hade du fått sitta och knapra på dom fram till midsommar! ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s