Bakpulverskorpor

I den sjuttiotredje upplagan hittade jag en enkel variant av skorpa, som inte kräver jäsning eller så. Det passade mig bra denna månad. :)

Detta behövs till dina Bakpulverskorpor:

1,5 dl socker
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
0,5 tsk nystötta kardemummakärnor – jag använde nog mer :)
150 gram smör
1,5 dl mjölk

Blanda socker, 6 dl mjöl, bakpulver och kardemumma. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och finfördela det i mjölet innan det är dags för mjölken. Arbeta snabbt ihop degen.

Sedan är det dags att ta upp degen på lätt mjölat bakbord och med lite mjöl på händerna rulla små runda bollar, som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Enligt receptet ska det bli ca 180 skorpor – då ska du alltså göra ca 90 små bollar. Då blir skorporna väldigt små! Nästa gång kommer jag nog att göra dem något större och nöja mig med ca 60 bollar.

Grädda dem mitt i ugnen, i 225 grader, i ca 8 minuter. Dela dem med gaffel medan de är varma (de svalnar fort!) och rosta dem mitt i ugnen, i 150 grader, tills de fått färg och känns torra. När mina hade fått lagom färg stängde jag av ugnen och lät dem stå kvar i eftervärmen, med luckan en aning på glänt.

Resultatet är en riktigt god, lagom knaprig söteskorpa. Mina fick följa med till jobbet i en fin burk – perfekt för den som bara vill ha något litet att tugga på till kaffet. :)

 

Annons

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: