Möra Långskorpor

Denna månad får vi baka från boken Sju sorters julkakor så jag började titta efter ett skorprecept i den, för det var skorpor jag ville baka. Jag hittade ett recept med saffransskorpor men det innehöll massor av ägg. Det fick bli ett skorprecept från 95:e utgåvan och istället för kardemumma som smaksättning tog jag en påse saffran. De blev ljuvligt goda och tog slut snabbt.

För 100 skorpor behövs:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 ½ dl socker

1 msk malen kardemumma

eller

1 påse saffran

ca 1 ½ liter vetemjöl

Gör en deg på samma sätt som när du bakar bullar, alltså: smält smör i en kastrull tillsammans med mjölk och saffran, värm till 37 grader. Lös upp jästen med vätskan och tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta till en smidig deg men använd inte mer mjöl än nödvändigt. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

Min deg kändes smidig men väldigt lös efter att jag hade haft i allt mjöl plus lite till. I receptet står det att den ska vara på det sättet. Degen var lite svårarbetad på bakbordet så det var bra att degen ska delas i 4 bitar och sedan formas till längder. Jag kunde ändå inte låta bli att göra en degbit till bullar fyllda med smör, vaniljsocker och hyvlad vit choklad. Bullarna blev mjuka och saftiga så det var värt att lite slit med den lösa degen.

Låt längderna jäsa på plåtar under bakduk i 30-40 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen i 225 grader ca 15-20 minuter. När längderna kallnat dela dem på längden och skär sedan i 3 cm breda bitar.

Rosta skorporna med snittytan uppåt i 250 grader varm ugn. Det gick fort så se upp så att inte skorporna bränns. Torka skorporna i eftervärmen med luckan på glänt.

Skorporna blev mycket goda och omtyckta. Ett recept att återkomma till!

Annons

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: