Knapriga citron- och vallmofrökakor

Det var svårt att hålla sig till slutet av månaden med bakningen, men jag ville ha dessa kakor till min födelsedag, plus att det står att dom ska smaka allra bäst till glögg – vilket vi passade på att dricka till, när vi provsmakade.

Tjugotalet kakor

3 dl vetemjöl

en nypa salt

1 dl florsocker

1 dl råsocker

finrivet skal av en citron

2 tsk blå vallmofrön (har fått för mig att dom ska smaka bättre/mer än dom vita..)

125 g kallt smör

1 ägg

Blanda allt utom smör och ägg i en matberedare. Tärna smöret och tillsätt det efter som, medan maskinen går, och släng i ägget sist av allt. Sen ska man bara låta det gå tills en boll har bildats.

Okej, tänk efter nu. Smör i en matberedare. En matberedare brukar bli varm. Smöret smälter av värme. Alltså – stäng av så fort ägget farit runt nåt varm, vänta inte på nån boll! Jag väntade, tittade, försökte hålla borta 2-åriga fingrar, hålla i en 8-månaders sprattel som inte ville vara på golvet, tro att jag kan fota där emellan, och vips! så var bollen en smet.

Ja ja, ingen fara på taket – bara onödig väntan. Så in med smeten i kylen, så den kan stelna, för att sen forma den till en rulle med diameter på ca 8 cm! Ja, gör gärna lite mindre, så får ni fler kakor. Det gjorde inte jag. Dom blev stora, och inte ca 25 st. som receptet säger.

När ni har en rulle, vira in den i plastfolie och låt den vara minst 2 timmar i kylen, så den är helt hård. Sätt ugnen på 200 grader. Skär sedan i en halv centimeter tjocka skivor och lägg på bakplåtspappers plåt. Grädda ca 10 minuter, eller tills kanterna precis börjar få färg.

Goda kakor. Citron och blå vallmo ihop är riktigt gott, och så blir det lite extra knastrigt med vallmon. Har bakat mycket cupcakes med dom två ingredienserna, så det kändes som att äta hårda cupcakes.. He he

..ja just ja – jag har ju passat på att baka från Sju sorters julkakor!

Annons

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: