Kolasnittar

I november skulle vi baka Skorpor & annat knaprigt. Jag har ju inte bakat allt i höst eftersom det blev lite knivigt med tid men jag försöker så gott jag kan att baka ikapp.

Kolasnittar är attsingens så gott och när jag läste receptet kände jag att det nog trots allt var väldigt lätt att göra så jag testade. Som alltid byter jag bort ägget mot ickeägg.

Kolasnittar (cirka 40 stycken, Sju sorters julkakor, s. 7)
175°C

2 dl socker
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk vaniljpulver
200 gr margarin
4 msk sirap

Så här ser vaniljpulver ut som jag använder istället för vaniljsocker. Gott, rundare, mjukare och fylligare smak.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tärna ner margarin och tillsätt sirap.

Nyp ihop till en kakdeg och låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.

Dela degen i fyra delar. Rulla delarna till rullar säger receptet vilket inte är det lättaste då det mer är ihopfösning av smulor som gäller, lika långa som plåten, som läggs på bakplåtspapper. Platta till rullarna något.

Första ”rullarna” plattade jag till något och de blev för tjocka och bulliga, så jag rekommenderar att platta till dem rejält.

Grädda mitt i ugnen cirka 12-15 minuter.

Skär längderna i sneda bitar om cirka 2 cm så fort de kommer ut ur ugnen. Låt svalna och förvara i en tätslutande burk.

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s