Skurna franska pepparkakor

Dags för knapiga kakor! Det som var bra att vänta till sista stund denna månad är ju grejen att det råkar vara första advent i helgen. Och knapriga kakor kan man väl ändå kalla pepparkakor.

Jag är inte så mycket för att kavla och rulla och kavla och baka och kavlakavlakavla, jag gillar när det är mer effektivt, går relativt snabbt och när resultatet blir som förväntat!

bild2

Såhär bakade jag mina franska pepparkakor

Ingredienser

2 dl sötmandel
200 gram smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
cirka 6 dl mjöl

Jag började med att hyvla ner smöret med en osthyvel i en bunke – mitt nya knep för att få smöret fluffigt och lätt att röra i. Därefter hackade jag mandeln grovt – lite för grovt fick det visa sig. Jag kommer till det. Sen blandade jag i socker, sirap, alla kryddor, bikarbonatet, mandeln och cirka 4 dl av mjölet i det hyvlade smöret. Jag rörde ihop till en deg, jag fick även tillsätta lite mer mjöl för det blev lite för kletigt.

När jag fått ihop en någorlunda bra deg la jag över den på bakbordet istället och knådade tills jag fick en fin blank degklump som inte smulade. Jag delade denna i två och rullade vardera till en tjock rulle. Jag plastade in rullarna och la dem att stelna i kylen i cirka tre timmar.

Därefter ska man ta fram rullarna och skära smala skivor med en vass kniv. Det var här jag fattade att jag kanske gjort för stora mandelbitar, när man skär i en mandel drar den med sig deg innifrån rullen och det blev mest bara smulor. Det var svårt att göra smala skivor och jag fick improvisera och forma många skivor med händerna. Men jag fick ut två plåtar kakor iallafall – ungefär hälften så lite som man bör få ut. Aj då…

Därefter gräddade jag kakorna i cirka 13-14 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Det luktar fantastiskt här hemma, julemys! Det gör inte så mycket att de blev lite (mycket) större än vad de borde vara. De är underbart goda, en blandning mellan kolakaka och pepparkaka kan man säga! Advent – jag är redo!

bild3

Annons

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: