Biskvier

_MG_9235

Jag får alltid plats med något sött efter julbordet, inga problem :) För mig är efter julbordet starkt förknippat med mormors välfyllda kakfat och dessert. För det är alltid både en dessert, till exempel ris á la Malta, OCH ett välfyllt kakfat. På detta kakfanns finns oftast biskvier. Så jag har bakat biskvier tillsammans med mamma och mormor. Receptet blev lite modifierat, men här är grundreceptet från Sju sorters kakor, 72:a upplagan.

1 1/2 dl sötmandel
1 1/2 dl socker
1-2 äggvitor

eller

150 g mandelmassa
1/2 äggvita

Men min expert mormor sa att vi skulle ha 200 g mandelmassa och 3 äggvitor samt lite socker, så vi körde på det. Det mixade vi ihop, lade bakplåtspapper på plåtar och klickade ut smeten med hjälp av teskedar. Sedan fick de stå och torka ett tag innan vi gräddade dem i 175 grader, cirka 10 minuter (står 8 minuter i boken). Därefter lät vi dem kallna ordentligt innan vi bredde på smörkrämen på undersidan av bottnarna toppigt.

_MG_9206
_MG_9225

Smörkräm:
2 dl marsankräm
150 g smör
1 msk vanillinsocker
2 msk florsocker
1 msk kakao

Även här hade expert mormor synpunkter på receptet. Vi hade inte i marsankräm, men däremot äggulorna som blev över från bottnarna. Samt 1 dl extra florsocker. Vi mixade ihop alla ingredienserna till smörkrämen. När vi hade brett på den ställde vi biskvierna i frysen en stund innan vi smälte 200 g choklad med 25 g kokosfett och doppade dem i detta. Sedan lade vi dem i frysen igen innan vi provsmakade och packade dem i burkar. Följde alltså inte riktigt receptet denna gång, men jag litar helt på mormor och goda blev dem!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: