Då var kakan till kaffet färdig! Den smakar ta-mig-tusan jul. Måste vara allt smör. Jag frös ner det mesta till efter julbordet. Men jag och vargen hann fika. Och kanske att en liten burk stannade uppe.
Från Sju sorters julkakor
200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm salt
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Kokostosca
200 g kokosflingor
2 dl strösocker
1 dl ljussirap
1½ dl vispgrädde
75 g smör
Ugn 200 °C. Ta en stor långpanna, 30×40 cm (min är kanske 5 cm större åt båda hållen) och klä den i bakplåtspapper. I receptet står det faktiskt att man ska smöra plåten och sen klä den med papper. Jag undrar om det är för att pappret lättare ska ”stanna” kvar i plåten, som nåt trick, när man häller i smeten? Jag testade iaf, och smorde väldigt lite på plåten, så det höll pappret på plats.
Jag smälte smöret, blandade dom torra ingredienserna för sig, vispade smör och socker poröst, blandade i mjölblandningen och sist for smöret ner. Det gräddades i några minuter längre än 10, eftersom det såg så himlars smetkletigt ut ännu.
Under tiden kokade jag toscan (allt i en kastrull och rör om – hela tiden!), sen tog jag ut kakan efter dom där ca 10 minuterna, smetade på toscan och så in igen i ca 15 min. Lät den svalna, skar upp, frös ner. Smörig, men god. Få se hur den smakar när den inte är ljummet färsk.
Ska det verkligen vara 6 dl socker i kakan? Tyckte att det lät så himla mycket! Tyvärr har jag inte originalreceptet här så jag kan inte kolla om det stämmer.
Ja det stämmer, sött är det!