Chokladfudge med marshmallows

DSC_0082

Efter all julmat hamnar jag oftast i soffan och vad står där på soffbordet om inte alla askar med choklad. I boken Sju sorters julkakor hittade jag ett recept som beskrivs som ”Supergoda mjuka och sega julkolor …” Hur gott låter inte det? Jag skulle snarare beskriva resultatet som supersött och varning för sockerchock. Barnen klarade knappt att äta upp en bit och de som annars älskar socker. Konsistensen var som sockrig kola = fudge. Det ska kanske tilläggas att jag inte bladade i några valnötter, då kanske resultatet hade blivit ett annat? Så till receptet:

1 ½ dl mjölk

4 dl strösocker

1 ½ dl farinsocker

150 g smör

100 g mörk choklad (60-70%)

½ dl honung

150 g marshmallows (små eller hackade stora)

(100 g valnötter)

Börja med att värma mjölk och de båda sockersorterna i en kastrull, gärna tjockbottnad. Rör runt tills sockret har smält och blanda sedan i smör, choklad och honung. Koka under lock i två minuter. Jag väntade tills smeten började bubbla innan jag tog tid på två minuter. Ta av locket och fortsätt att koka smeten i ca 12 minuter. För att se om kolan är färdig görs ett kulprov, ringla ner lite smet i ett glas med kallt vatten och se om smeten kan formas till en mjuk boll. Kolan får inte koka för länge. Min kola var färdig efter 14 minuter.

DSC_0074

Under tiden som kolan kokade letade jag upp en form som jag smörade och sedan klädde med bakplåtspapper. Min form var 30×16 cm. Enligt boken ska formen vara 20×20 cm.

När kolan har kokat färdigt ställ ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Rör i smeten så den blir krämig, det tog ca 4 minuter. Blanda i marshmallows och eventuellt valnötter. Häll smeten i formen och ställ den kallt för att stelna. Skär sedan i bitar, det blev ca 45 bitar.

DSC_0075

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: