Efter julbordet (december tema) – brukar det hittas mängder av hembakat på kakfatet hos oss, dock aldrig mjuk pepparkaka. Något som jag tyckte det var dags att ändra på, I Sju sorters kakor (upplaga 73 från 1994) på sidan 69 hittade jag Prästgårdens pepparkaka som lät god.
Tyvärr hade jag missat gräddfilen vid shoppingen men hittade ett alternativt recept i Farmor Ellens gamla anteckningsbok med recept (90 år gammal bok och väl tummad!). God blev kakan och uppskattad av små och stora familjemedlemmar, det blir en repris till nästa jul..
Farmor Ellens mjuka pepparkaka
Ingredienser
250 gram socker
75 gram farin
360 gram vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
2 ägg
100 gram smält laktosfritt smör
3 dl laktosfri vispgrädde
50 gram grovt hackad mandel
1 tsk stött nejlika
1 tsk stött kanel
1 tsk stött ingefära
1 tsk stött kardemumma
Gör så här
Förbered genom att smöra och bröa form till kakan (1-2 beroende på storlek), samt slå på ugnen (175 grader).
Blanda mjölet och bikarbonat (i separat skål). Vispa upp äggen och båda socker sorter, tills det blir ljust och poröst. Tillsätt det smälta smöret och grädden, samt kryddorna och mandeln. Rör runt och blanda före du tillsätter mjölet.
Fyll formen/formarna till 2-3 delar och grädda ca 40 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt stå kvar en liten stund i formen efter du tagit ut dom och svalna.
Kommentera