Panforte från Siena

Jag ligger ”lite” efter i bakandet här. Det har varit så mkt med det där andra som kallas livet att just bakningen hamnat i periferin ett tag. Men nu tänkte jag att jag ska komma ikapp lite och baka lite. Vad passar inte bättre än julbak?

Nu i december bakar vi på temat Efter julbordet. Jag har verkligen funderat och tänkt till här och det jag egentligen vill ha efter julbordet är mammas fikabröd men om jag måste göra ngt själv och bidra till julen så är det med choklad tänker jag. Så jag gjorde Panforte från Siena, en julkonfektyr från Italien. Jag gjorde en fjärdedel av receptet eftersom min mor räknade ut att ett helt recept skulle resultera i 2,2 kg kaka. Det är lite i överkant skulle jag vilja påstå.

Panforten blev helt ok men jag skulle inte göra om den exakt efter det här receptet nästa gång, jag skulle inte ha vitpeppar eftersom det blev alldeles för starkt, jag skulle hoppa all frukt och ingefära och bara köra på nötter. Jag skulle inte heller göra sockerkoket eftersom kakan blev lite hård, jag skulle bara smälta honung och socker, punkt. Sedan är receptet inte så bra upplagt eftersom momenten kommer i fel ordning och när socker- och chokladsmeten ska blandas med de torra ingredienserna stelnar det väldigt snabbt så det funkar inte att göra som receptet säger utan gör som jag säger. Bra så.

Panforte från Siena (cirka 20 bitar, Sju sorters julkakor, s. 16)
150°C

Hur jag gjorde
50 gr torkade fikon
50 gr torkade aprikoser
25 gr syltad ingefära
50 gr mörk choklad
125 gr honung
60 gr strösocker
125 gr blandade nötter
25 gr russin
60 gr vetemjöl
25 gr kakao
0,75 msk kanel
0,75 msk malen ingefära
0,25 tsk vitpeppar

florsocker till dekoration

Hur jag kommer göra framöver
250 gr blandade nötter
60 gr vetemjöl
0,75 msk kanel
125 gr honung
60 gr strösocker
100 gr mörk choklad

Hacka fikon, aprikoser och ingefära i små bitar.

Rosta nötterna lätt i en stekpanna.

Blanda frukt, nötter, russin, vetemjöl, kakao och kryddorna i en bunke.

Smält socker och honung i en tjockbottnad kastrull, tillsätt chokladen och låt smälta.

Sätt bakplåtspapper i en form och skeda ner smeten i en form (vi tog en avlång sockerkakasform).

Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

Låt kakan svalna helt innan den plastas in så att den inte torkar. Låt gärna stå i minst ett dygn (men helst en vecka) så att den sätter sig ordentligt.

Skär i bitar och servera.

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s