Julen för mig är självklart en fin gran, tomten och massor av julmat. Men också självklart massor av julgodis och andra smarriga bakverk. Och då jag precis har fått en rykande färsk ” Sju sorters julkakor” i min hand, blir det ett givet val för mig att baka ur den.
Det fick bli saffranscheesecake på pepparkaksbotten.
Ingredienser:
Botten:
75 gram smör
200 gram pepparkakor
Fyllning:
4 ägg
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
600 gram phiadelphia-ost
1/2 gram saffran
saft och rivet skal av en citron
3 dl creme fraiche
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
Jag började med att smälta smöret och sedan blandade jag detta med krossade pepparkakor. Då jag inte äger någon matberedare fick jag använda mig av en mortel och sen mina händer. Blev kanske inte den jämna smulmassan som det skulle, men det fungerade.
Jag tryckte ut detta i en form med avtagbar kant och ställde det kallt i kylen. Under tiden satte jag ugnen på 175 grader och började med fyllningen.
Jag vispade ägg och socker poröst och blandade sedan i mjölet. Sedan åkte phiadelphia-ost, saffran, citronskal och saft ner i smeten. Jag vispade tills smeten var slät och hällde sedan detta i formen som fick gräddas i cirka 45 min.
Jag rörde under tiden ihop creme fraiche, strösocker och vaniljsocker. När kakan var klar bredde jag över toppingen och sedan fick kakan gräddas i ytterligare fem minuter. Kakan fick sedan svalna.
Jag tyckte att kakan var god, men upplevde att det blev lite för mycket både med topping och fyllning. Den blev inte heller så ”cheesecake:ig” som jag hade hoppats på. En helt okej kaka, men tycker nog bättre om chessecakes som inte är i ugn. Men den blev väldigt vacker på julbordet!
Kommentera