Veganska Snurror i julig tappning

I år firade jag jul i ett sällskap där några är veganer och kakan på maten skulle därför med fördel vara vegansk. Ett bakverk som jag alltid tycker passar att doppa/mumsa på till kaffekoppen är ett bra vetebröd och när det kommer till vetebröd är variationerna oändliga. Eftersom bullarna skulle förtäras på julafton ville jag göra dem med en julig touch.

Jag bakade ur den sjuttiosjunde upplagan från 1994 från sidan 18. Jag utgick från grunddegen för vetebullar och gjorde min variant på Snurror.

Vetedegen:

150g margarin eller smör (jag använde mjölkfritt)

5dl mjölk (jag använde havredryck)

50g jäst

0,5 tsk salt

1-1 1,5 socker

1,5 tsk malen kardemumma (jag använde 1,5 kuvert saffran istället)

ca 1,3 liter vetemjöl

Fyllning:

100g smör eller margarin (jag använde mjölkfritt margarin)

1dl socker

2tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:

1 ägg (jag uteslöt detta och penslade med lite vatten, vilket är något jag gör även på icke-veganska bullar när jag upplever dem att bli saftigare då)

Russin

Smält margarinet tillsammans med saffranet i en kastrull och häll sedan i mjölken så att vätskan når 37grader. Smula jästen i en bunke och häll över en del av vätskan och rör runt tills jästen lösts upp. Häll sedan ner resten av vätskan och sedan salt, socker och drygt 2/3 av mjölet. Arbeta degen smidig och tillsätt ytterligare lite mjöl men spara 1-2dl till utbaket. Strö lite mjöl över degen för att förhindra att den torkar, täck sedan degbunken med en bakhanduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 30-40 minuter).

IMAG0852

Stjälp upp den nu färdigjästa degen på bakbord och knåda i resten av mjölet. Dela degen i två delar, kavla varje del tunn och rektangulär. Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred ut denna över degen. Rulla nu  samman degen från långsidan och skär den sedan i jämnstora bitar. Lägg bullarna på bakplåtspapper eller i bullformar. Jäs under bakhanduk till dubbel storlek. Pensla med lite vatten och tryck ner några russin istället för att strö pärlsocker.

IMAG0856IMAG0857

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Jag hann tyvärr inte ta kort på det färdiga resultatet, de åts upp så snabbt men jag kan lova att de var goda!

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s