Semlor

Om man får köpa semlor redan i november/december, ja då får man faktiskt baka dom redan i januari! Så det gjorde jag gladeligen.

Jag följde receptet från åttiosjunde upplagan, som lyder:

100 g smörIMG_4092

3 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

½ tsk hjorthornssalt

ca 1 liter vetemjöl

Fyllning

mandelmassa och grädde

Jag var lat den här gången och gjorde ingen egen mandelmassa, vilket jag bittert fick ångra. Aldrig igen!

Jag hade, i vanlig ordning nu för tiden, min varg som medstjälpare. Nej, nu var jag elak. Han stjälpte faktiskt inte alls.

IMG_4077

Iaf så fick han smula jästen medan jag smälte smöret och värmde mjölken. Innan degspadet hälldes över jästen, fick salt, socker och ägg åka i först. Sen hälldes mjöl i tills degen blev smidig.

Degen ska jäsas i 30 min och sen knådas lite till på bakbordet innan man formar bullar på en plåt. Där ska dom jäsas igen – väl – som receptet säger.

IMG_4088

Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen, ca 8-10 min.

När bullarna svalnat, gjorde jag i ordning fikat. Skar av lock, gröpte ur lite i mitten av bullarna och blandade med äcklig köpesmandelmassa och grädde.

Sen spritsade jag grädde, la på locket och pudrade florsocker.

IMG_4094

Till nästa fika ska jag färga grädden. Blir som fint. Helst om man orkar ha olika färger. Typ rosa, vitt och mintgrönt.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s