Om man får köpa semlor redan i november/december, ja då får man faktiskt baka dom redan i januari! Så det gjorde jag gladeligen.
Jag följde receptet från åttiosjunde upplagan, som lyder:
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
ca 1 liter vetemjöl
Fyllning
mandelmassa och grädde
Jag var lat den här gången och gjorde ingen egen mandelmassa, vilket jag bittert fick ångra. Aldrig igen!
Jag hade, i vanlig ordning nu för tiden, min varg som medstjälpare. Nej, nu var jag elak. Han stjälpte faktiskt inte alls.
Iaf så fick han smula jästen medan jag smälte smöret och värmde mjölken. Innan degspadet hälldes över jästen, fick salt, socker och ägg åka i först. Sen hälldes mjöl i tills degen blev smidig.
Degen ska jäsas i 30 min och sen knådas lite till på bakbordet innan man formar bullar på en plåt. Där ska dom jäsas igen – väl – som receptet säger.
Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen, ca 8-10 min.
När bullarna svalnat, gjorde jag i ordning fikat. Skar av lock, gröpte ur lite i mitten av bullarna och blandade med äcklig köpesmandelmassa och grädde.
Sen spritsade jag grädde, la på locket och pudrade florsocker.
Till nästa fika ska jag färga grädden. Blir som fint. Helst om man orkar ha olika färger. Typ rosa, vitt och mintgrönt.
Kommentera