Bengt – en fröjd för ögat

Jag och min kollega Bengt kom på att vi blivit anställda samma datum; den 7 januari, fast Bengt för 15 år sedan och jag för 9. Vi enades snabbt att det borde vara värt att fira, men ingen av oss tog tag i det till rätt dag.

Sen kom jag på det; Bengt är ju en fröjd för ögat! En genomvarm människa som ser en, verkligen ser. Som bryr sig så där så att det känns att det är äkta. Som skriker ”ÖKA!” när han går förbi ens rum i korridoren. Som ger den varmaste kramen man kan få.

Så Bengt fick en tårta, med sig själv på. En riktig fröjd för ögat!

Ett mycket stort tack till min man Robert som målade porträttet på tårtan!

Bengt04

Tårtbotten (till Prinsesstårta från Sju sorters kakor 93:e utgåvan)
4 ekologiska ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Sätt i ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en rund form. Jag använder nästan alltid springform och spänner fast ett bakplåtspapper i botten så är kakan lätt att få ur formen.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner detta i smeten. Blanda väl.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna innan du skär den i delar.

Bengt01
SSK har mycket gelatin i sina recept, vilket jag som inte äter kött tycker är ganska äckligt. Jag gjorde en egen fyllning istället men hemgjord vaniljkräm, köpt körsbärssylt och romgrädde.

Vaniljkräm
2 ekologiska äggulor
3 dl ekologisk standard mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljpulver

Blanda ingredienserna i en kastrull och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda på svag värme, samtidigt som du hela tiden vispar, tills krämen tjocknar. Låt svalna.

Romgrädde
3 dl laktosfri vispgrädde
2 msk romessens

Vispa grädden mycket fast och tillsätt romessens.

Montering
Dela den svalnade tårtan i tre delar, den översta delen ska vara tunn.

Bred vaniljkräm på den nedersta botten. Lägg på mitten botten och täck denna med körsbärssylt. Lägg på den sista botten (kanske kan vi kalla den toppen?) och bred på romgrädden.

Täck tårtan med ett marsipanlock, jag köpte ett färdigt. Garnera med valfri jobbarkompis. Ät!

Bengtstårta

Annonser

3 svar

  1. Men åh va fint! Det var nog den häftigaste tårtan jag nånsin sett. Så otroligt läckert med det målade porträttet och en sån fin tanke bakom. Tummen upp!

  2. Ja jag håller verkligen med föregående – tanken bakom är så himla hjärtlig! Och sen att tårtan i sig är grymmast, gör inte saken sämre.

  3. Ojojojij det var det bästa och finaste inlägget här i kakjuntan. 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s