Mazarintårtan som var en fröjd för flera sinnen

En plats som för mig är en fröjd för ögat är disken hos ett konditori. Där bakom glasrutan ligger alla möjliga bakelser, kakor och tårtor som bara väntar på att bli avnjutna. En kaka som hör till standardsortimentet på ett konditori men som ofta (av mig) tyvärr blir förbisedd är Mazarinen. Det är en enkel men helt och hållet slående kaka som jag den här månaden bakade i storform med citron som extra smaksättare. Den blev allt en fröjd för fler sinnen än bara synen..

Mazarintårta (ur 77e upplagan s. 131)

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

Degen:

3dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

100 g smör

knappt 1/2 dl strösocker

1/2 ägg

Flyllningen:

50 g smör (rumsvarmt)

150g mandelmassa

2 ägg

Rivet skal från 1 citron samt saften från 1/2 citron

3 msk vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Glasyren:

2 dl florsocker + vatten, jag pressade även ner några matskedar citronsaft.

Smörj en form som är drygt 25cm i diameter. Rör ihop mjölet, bakpulvret, smöret, sockret och ägget till degen. Låt stå kallt en stund och tryck sedan ut degen i formen.

Rör nu ihop det rumsvarma smöret med mandelmassan, citronskalet, citronsaften och äggen. Rör sedan ner mjölet och bakpulvret. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 20 minuter. När kakan svalnat helt rör du ihop glasyren och brer över.

IMG_0905IMG_0927IMG_0931

Mumsa och njut!

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s