En plats som för mig är en fröjd för ögat är disken hos ett konditori. Där bakom glasrutan ligger alla möjliga bakelser, kakor och tårtor som bara väntar på att bli avnjutna. En kaka som hör till standardsortimentet på ett konditori men som ofta (av mig) tyvärr blir förbisedd är Mazarinen. Det är en enkel men helt och hållet slående kaka som jag den här månaden bakade i storform med citron som extra smaksättare. Den blev allt en fröjd för fler sinnen än bara synen..
Mazarintårta (ur 77e upplagan s. 131)
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Degen:
3dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
knappt 1/2 dl strösocker
1/2 ägg
Flyllningen:
50 g smör (rumsvarmt)
150g mandelmassa
2 ägg
Rivet skal från 1 citron samt saften från 1/2 citron
3 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Glasyren:
2 dl florsocker + vatten, jag pressade även ner några matskedar citronsaft.
Smörj en form som är drygt 25cm i diameter. Rör ihop mjölet, bakpulvret, smöret, sockret och ägget till degen. Låt stå kallt en stund och tryck sedan ut degen i formen.
Rör nu ihop det rumsvarma smöret med mandelmassan, citronskalet, citronsaften och äggen. Rör sedan ner mjölet och bakpulvret. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 20 minuter. När kakan svalnat helt rör du ihop glasyren och brer över.
Mumsa och njut!
Kommentera