Ians sockerkransar eller ”Den fula ankunge-kakan”

Eftersom jag hade svårt att välja bara en fröjd för ögat bad jag min yngste son om hjälp. Vi slog upp insidan av pärmen i Sju sorters kakors 95:e utgåva, där det finns en massa trevliga kakbilder, och så frågade jag vilken han tyckte såg godast ut. Han pekade genast på en kaka som nästan ser ut som kakornas version av polkagrisen. Att denna kaka dessutom heter Ians sockerkransar gjorde att det kändes som ett givet val, eftersom vi har en lillkusin som heter Ian – och han är verkligen en fröjd för ögat. :)

DSC09709

När jag läste igenom receptet och insåg att det röda är cocktailbär ändrade jag mig nästan. Ingen höjdarsmak för min del…men men, kakor till Ian skulle det bli! Och det blev precis som sagan om den fula ankungen. Läs vidare, så förstår du…

Ians sockerkransar

2 dl mjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
100 gram smör
0,5 litet ägg

cocktailbär och socker till garnering
_____________

Så här går det till: Blanda snabbt ihop mjöl, socker och smör i matberedare. Vispa sönder ägget och tillsätt hälften och arbeta ihop degen. Ställ den kallt en stund. Passa på att skära tunna tunna strimlor av cocktailbär under tiden. Var beredd på att det blir kladdigt! I originalreceptet stod det ca 5 bär, men jag använde snarare 7-8 stycken, fastän jag fick ut färre kakor än receptet angav.

DSC09670DSC09657

”Rulla degen till små hasselnötsstora kulor” står det sedan i receptet. Det måste allt vara ena pyttesmå hasselnötter de har gått efter… Jag fick 19 kransar och det stod att det skulle bli ca 30. Ändå tyckte jag att jag rullade små kulor. Tittar jag på våra egenodlade hasselnötter, som är mycket mindre än köpta, så har de nog ”rätt” storlek.

DSC09655

Svammel svammel!

Rulla i alla fall degen till pyttesmå hasselnötssmå kulor. Lägg samman 8 kulor till kransar på bakpappersklädd plåt. Lägg en cocktailbärsstrimla mellan varje kula.

ianssockerkransar2

Så här långt var jag bara sur. Det var svårt att skära riktigt tunna skivor av de där osmakliga cocktailbären, så bitarna blev för stora och kletigt blev det och kransarna var ojämna och inte ett dugg snygga och det kändes som det sämsta kakjuntebaket hittills. Typiskt att det som skulle vara en fröjd för ögat blev det fulaste och så visste jag ju att de inte skulle vara särskilt goda heller på grund av cocktailbären… Lyckat verkligen! :( Jag ska ALDRIG baka såna här igen!

Grädda kakorna mitt i ugnen, i 175 grader, i ca 10 minuter. Vänd dem i socker medan de är varma, men var försiktig så att de inte går sönder. Sen är det klart!

ianssockerkransar3

Och nu då? Blev det katastrof eller en fröjd för ögat?

ianssockerkransar4

Tja, de blev väl inte så tokiga alls…riktigt polkagrislika faktiskt och ganska fina. Tro det eller ej blev de också galet goda! De tunna bärstrimlorna är en jättegod smakbrytning till en i övrigt ”vanlig” småkakssmak. När jag nu vet att det i slutändan blir en dekorativ och god kaka, kan det nog hända att Ians sockerkransar kan finnas på kakfatet på något av vårens kalas. :) Det är helt klart mödan värt.

DSC09697

Ett svar

  1. Ser smarrigt ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: