Vaniljhjärtan

När temat blev att baka något som man undvikit, bläddrat förbi eller helt enkelt dragit sig för att göra, blev mitt val vaniljhjärtan. Jag älskar att äta vaniljhjärtan, men har alltid känt att det är något av ett projekt att baka dem själv. Formarna har stirrat på mig från lådan, men jag har aldrig kommit mig för att lyfta fram dem. Men nu fick jag äntligen ändan ur, som det heter!

Jag bakar från åttioåttonde utgåvan.

Ingredienser för 16 stycken hjärtan:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
knappt 1 dl socker
200 gram smör

Fyllning
1 1/2 dl grädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Garnering
Florsocker

Jag började med att sätta ugnen på 200 grader och började sedan smörja formarna. Efter detta blandade jag ihop mjölsorterna, som jag arbetade ihop till en smidig deg med smöret. Degen fick vila i kylen medan jag gjorde vaniljkrämen.
Jag blandade alla ingredienser utom just vaniljsockret i en kastrull. När krämen blivit tjock under omrörning, lät jag den svalna innan jag tillsatte vaniljsockret.
Jag försökte kavla ut degen, såsom receptet sa, men det var svårt. Den klibbade fast och gick sönder, trots mer mjöl och alla knep som jag kunde. Jag fick därmed lov att ta smådeler av degen, försöka banka ut dessa och sedan lägga i varje form. Jag fyllde formarna med vaniljkrämen och gjorde sedan ett lock såsom innan. Alltihop åkte in i ugnen i ca 15 minuter.

När kakorna var färdiga stjälpte jag upp dem på ett fat, medan de var varma. När de svalnat siktade jag över flocksocker.

Tips: Jag tyckte inte att vaniljkrämen smakade så mycket vanilj, den var god, men lite smaklös. Jag kanske var för snabb och inte lät den svalna tillräckligt, men till nästa gång skulle jag nog använda mig av vaniljstång istället för vaniljsocker, då det ger mer smak. Kakorna blev även lite väl ”stabbiga”. Tror därför att kavling och inte bankning är att föredra. Men, de blev ändå över förväntan och smaken var god, trots att de var lite mastiga!

IMG_8416

Tatadam!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: