Fransk chokladtårta med (turkos) grädde!

Perfa tillfälle att baka kladdkaka à la Fransk chokladtårta! Chokladig med massa grädde till, mm mm mm. Det är dessutom grädde i glasyren.

IMG_4205

Jag bakade från åttiosjunde utgåvan;

200°C

175 g smör

175 g mörk choklad

2 dl scoker

3 äggulor

1½ dl vetemjöl

½ tsk kaffepulver (men det hade inte jag, så det skippades)

3 äggvitor

Glasyr

1 dl vispgrädde

150 g mörk choklad

25 g smör (men det glömde jag! och det var gott ändå..)

IMG_4166

Jag smälte smör och choklad över vattenbad. Egentligen ska man smälta smöret i en större kastrull och sen bryta ner chokladen dit så det får smälta ihop, och sen ska resten av ingredienserna ner i kastrullen. Men det gjorde inte jag. För jag fattade som aldrig det utan gjorde istället som ”jag alltid gör”, och började göra ett bad och hade en bunke bredvid. Men det funkade ju alldeles utmärkt det också.

Under tiden det smälte ihop, separerade jag äggulan från vitan, och vispade vitan till hårt skum. För att ha det färdigt. Och så smorde jag formen.

Sen skulle sockret och äggulorna tillsättas i chokladsmöret, men jag hällde i stället chokladsmöret över sockret och äggulorna (rebel rebel!) och vispade med elvisp ett tag (i receptet står det ”rör kraftigt”). Sen hällde bagarhjälpen i mjölet, vi blandade ihop det och hällde sen i äggvitan.

Smeten hälldes i formen och gräddades på nedersta falsen i ca 25-30 min. Kakan ska vara lite kladdig!

Medan den svalnade så kokade jag upp vispgrädden och la ner chokladen i bitar och rörde om tills det smälte. Och glömde smöret.

Jag lät glasyren svalna lite, så den tjocknade lite och blev lättare att hållas på ”plats”, innan jag bredde den över kakan.

IMG_4173

Sen slängde jag på lite minimininonstop. Och Svante sa åååååå när kakan kom på bordet (och sträckte sig efter den direkt). Han var råsugen. Och det var rågott.

Ett svar

  1. Såg sjukt fint och gott ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: