Fin chokladkaka

Tema: grädde. Mitt val landade på en kaka där grädde är härligt gömd i kakan och därmed inte syns för blotta ögat. Jag tror dock att gräddens besök i smeten gjorde kakan lite extra saftig och god. :)

Jag bakade från den åttioåttonde utgåvan.

Ingredienser:
100 gram mörk choklad (valde 55 % choklad, stod blockchoklad i receptet, men är inget fan av det)
150 gram smör
2 dl socker
3 äggulor
3 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl grädde
1 1/2 dl valnötskärnor, hackade

Jag började med att smälta chokladen och lät den svalna. Efter det satte jag ugnen på 175 grader och smorde sedan formen som jag bröade. Efter det rörde jag ihop smöret och sockret tills det blev poröst. Då hade jag i en äggula i taget, medan jag vispade. Jag vispade sedan öggvitorna till ett hårt skum som jag ställde åt sidan. De torra ingredienserna som var kvar (mjöl, vaniljsocker och bakpulver) blandade jag ihop i en skål. Sedan hade jag i mjölblandning, choklad och grädde pö om pö i resten av smeten, medan jag vispade. Sist hade jag i äggvite-skummet och valnötskärnorna.

Allt fick åka in i ugnen, längst ner, i cirka en timme!

När kakan var klar lät jag den svalna och skar sedan upp den. Jag vet inte om jag tog ut den för tidigt (eller försent?) men till en början smulade kakan ganska friskt och det var svårt att få bitarna att hålla ihop. Men smaken var det inget fel på iallafall!

Till nästa gång kommer jag dock baka kakan i en klassisk sockerkaksform, då den avlånga formen gjorde att kakan lite väl liknande en filmjölkslimpa. Kan i och för sig bli en spännande överraskning för den morgontrötte.

DSC00757

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: