Till temat grädde letade jag efter någon kaka som har grädde i smeten, och hittade fin chokladkaka från sjuttioandra upplagan som jag aldrig bakat förut. Jag föreställde mig en saftig härlig chokladkaka, men jag tyckte att den blev lite torr trots att jag hade den kortare tid i ugnen än vad som anges i receptet. Men smaken var god!
100 g mörk blockchoklad
150 g margarin eller smör
2 dl socker
3 äggulor
3 äggvitor
2 tsk vanillinsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl grädde eller mjölk
1 1/2 dl grovt hackade valnötskärnor, men jag tog mandelsplitt eftersom jag är allergisk mot nötter
Smör och bröa en form på cirka 1 1/2 liter. Smält blockchokladen över vattenbad och låt den svalna. Rör smör och socker poröst och tillsätt en äggula i sänder och arbeta smeten väl. Vispa vitorna till hårt skum i en bunke, och bland i en annan bunke mjöl, vanillinsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen varvat med den smälta chokladen och grädden i smeten. Tillsätt mandlarna och vänd ner de vispade äggvitorna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme.
Kommentera