Temat vårstädning har jag valt att se som vårstädning av bakingredienshyllan. De två ingredienser jag städade ut var arraksarom och grön marsipan med päronsmak. Det var någon månad sedan jag införskaffade dessa ingredienser för att göra Dammsugare/Arraksrullar/Punchrullar men insåg först när jag kom hem att jag köpt marsipan med päronsmak och tänkte att det kanske inte skulle bli någon höjdare. Men nu i vårstädet tänkte jag att det var lika bra att prova!
Du behöver
100 gram smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
ca 3dl småkaks och sockerkakssmulor
Arraksessens eller punch efter tycke och smak
Marsipan eller mandelmassa
100 gram choklad (jag använde mig av 70%) för att doppa ändarna.
Rör ihop matfett, florsocker, vaniljsocker och kakao. Tillsätt kaksmulorna. Jag använde mig av en snutt sockerkaka jag hade i frysen samt krossade Mariekex. När allt är väl blandat tillsätter du arraksessensen eller punchen. Säll degen svalt en stund.
Under tiden degen stod i kylen kavlade jag ut marsipanen mellan två bakplåtspapper.
Forma nu degen till avlånga bitar i valfri storlek, receptet föreslår 5cm men jag gjorde mina en aning mindre för att fungera som små munsbitar, och klä dem med den kavlade marsipanen.
Doppa ändarna i smält choklad. Min marsipan tog slut innan degen så jag formade det sista av degen till bollar som jag doppade i choklad och rullade i pärlsocker.
Det smakade inte alls illa med päronmarsipan, det smakade faktiskt riktigt gott!
Receptet hittade jag i den 77:e utgåvan på sidan 182.
Kommentera