Eftersom julen varar fram till påska tycker jag att en städning av julbaksresterna passar bra. Det visade sig att jag varit en duktig julbagare och gjort slut på det mesta redan då, men jag hittade några förskrämda kokosflingor i ett hörn och de fick bli grunden till en halv sats kokoskakor (i 73:e upplagan), som ändå fick bli en hel…
Kokoskakor (hel sats – ca 35 st)
50 gram smör 2 ägg 1,5 dl socker 200 gram kokosflingorSmält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt kokos och smör.
Här hände mysko saker! Jag hade mätt upp socker för en halv sats och knäckte ägget ner i bunken. MEN! Det var två äggulor i ägget! Där slutade tydligen min hjärna att fungera, för istället för att plocka upp den ena gulan och fortsätta med min halva sats som planerat, blev jag tvungen att springa till grannen och be att få låna kokos, så det räckte till en hel sats. För det var ju så mycket enklare att göra så…
Låt smeten svälla en stund.
Min ”stund” blev ganska lång – ungefär 30 min – eftersom ett av barnen bad om min hjälp och så glömde jag bort smeten…
Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen, i 175 grader, i ca 12 min. Låt kakorna svalna på galler.
Jag blev inte helt nöjd med formen och konsistensen på mina kakor. De blev ganska platta och rejält sega, men jag ville att de skulle vara toppigare och ”mjukare”. Mina avsmakare har dock uppskattat segheten och sagt att de var goda. Så nästa gång – lite kortare tid i ugnen, försöka att få dem toppigare, kanske inte låta smeten svälla så länge. :)
Kommentera