Jag har länge sneglat på dom här kakorna, eftersom det är så roligt namn. Första tanken är ju att dom måste vara grymt torra. Och bilden ger ingen saftigare känsla direkt.
Så nu när det blev djurvänligt tema, så for ögat än en gång på receptet – och se! Inga ägg, och det går lika bra med smör eller margarin! Så jag bakade med Coops mjölkfria margarin. Och passande nog kan man baka dom med hjorthornssalt eller bakpulver. Jag valde självklart hjorthornssalt – temat till ära!
Hjorthornssalt framställdes förr genom upphettning av horn och klövar från bland annat hjortar, därav namnet.
Hjorthornssalt är ett handelsnamn på en blandning av främst ammoniumvätekarbonat och ammoniumkarbamat men kan även innehålla mindre delar ammoniumkarbonat. Hjorthornssalt är numera i praktiken synonymt med ammoniumvätekarbonat.
Wikipedia
Ökensand (från åttiosjunde utgåvan)
200 g smör eller margarin
2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker (jag tog 1,75…)
1 tsk hjorthornssalt eller 2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl (jag tog kanske 4-4,5 dl)
Smält smöret och låt det kallna. Rör sedan allt utom mjölet pösigt. Tillsätt sen mjölet och arbeta ihop till en deg. Forma kakorna med två teskedar och lägg dom på bakplåtspapprad plåt. Gör en liten skåra i dom med skeden, grädda i mitten av ugnen, ca 15 min i 175°C.
Jag råkade vända ryggen till, och då hade hjälpredan hällt i all mjöl i sockerblandningen. Så det blev inte direkt efter receptet där inte.. Fick ta bort så mycket mjöl som möjligt. Men det blev nog bra ändå.
Jag orkade inte forma med skedar, så jag rullade dom till liknande form, dock en aning större. Sen gjorde jag en skåra och skjuts in i ugnen.
Det sjuka var att kakorna typ exploderade i ugnen, så dom såg istället ut som drömmar helt plötsligt – och smakade som dom! Skulle vilja påstå att konsistensen är som drömmar. Knapersmuliga och – hör och häpna – saftiga (smöriga)!
Så himla synd att jag inte såg när det hände det där i ugnen. Och varför hände det? Dom såg ut som på bilden när jag skjutsade in dom, men ut kom drömmarna – om än falska sådana. Fast ingrediensmässigt sett så är det bara oljan som skiljer dom åt.
Behöver jag tillägga att dom inte uppfyllde mina förväntningar? Dom blev ju svingoda!
Fasiken vad jag gillade hjorten! Så fina också! Jag har kollat på dem många gånger eftersom jag älskar småkakor. Tjoho!
Ha ha! Baka dom. Alltså vilken överraskning jag fick!
[…] har bakat till månadens tema Djurvänligt. […]