Sockerkaka utan ägg

Månadens tema, som innebar att man skulle baka utan animaliska produkter, föranledde en hel del efterforskningar från min sida. Jag som gärna bakar med riktigt smör och fetaste grädden var tvungen att plugga lite – vad är egentligen animaliskt och vegetabiliskt. Kanske självklart för vissa, men inte för mig som aldrig tänkt så noga på vad saker och ting kommer ifrån.

Jag gjorde det ganska enkelt för mig och bakade en ”sockerkaka utan ägg” och jag råkade fyrdubbla margarinmängden, men det gjorde ingenting – som tur var! Så här gjorde jag:

4½ dl vetemjöl

3 dl socker

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 (!) g margarin (Original: 50 g)

2½ dl kokosmjölk

1 msk pressad citronsaft

Margarin och kokos till att smörja formen

Jag smälte margarinet och vispade ihop alla ingredienser. Smorde en form och ”bröade” med kokos. Hällde i smeten och gräddade 45 minuter i 200 grader.

1,5 dl florsocker

3 msk vatten

Strössel

Kakan kan med fördel få stå en stund och liksom ”sätta sig” och svalna innan man stjälper upp den, blandar till glasyren och dekorerar kakan – Dekoreringen är valfri och inte med i originalreceptet.

sockerkakautanagg

Receptet kommer från 83:e upplagan av ”Sju sorters kakor”

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s