Älsklingshästen som tårta

Med den här tårtan tar Trollmamma klivet in i Kakjuntan. Temat för den här månaden är som bekant ”kärlek” och det är mycket kärlek i den här tårtan. Mitt älskade stortroll, hennes älsklingshäst och en picknick med kära vänner.

Världens bästa stortroll fyllde år nyss. 10 år minsann, hon blir stor tös. Just nu är hästar det största intresset av allt, och det delar hon med sin mamma. Så det kändes ganska givet att en av födelsedagspresenterna skulle vara en långritt. Vi fick sällskap av en annan tjej i stallet, som visade oss en del nya vägar att rida på. Bäst är ändå galopprundan, en lång mjuk väg i uppförslut där man kan släppa på hästarna rejält. Islandshästar är väl inga racehästar direkt, men det går ändå undan. Efter en sådan galopp är det gott med fika. Vi satt av vid en liten byscha ute i skogen, band upp hästarna, och till Stortrollets förvåning kom plötsligt pappa, syrran, farmor o farfar där! Med en hästtårta! Ja, ett födelsedagsfirande måste ju ha tårta, såklart. Väl planerat i flera veckor men ändå stress av trollmor att få tårtan klar innan vi skulle iväg till stallet.

Receptet på själva tårtbotten tog jag från mitt eget ex av ”sju sorters kakor”, utgiven 1985, och det är egentligen en vanlig mjuk kaka. Men jag tyckte den skulle passa som tårta med. Missade dock helt att det skulle vara syltat apelsinskal i tills den skulle bakas. Då fanns inget hemma, så det fick funka ändå.

3 ägg – 147g
2 dl socker – 179g
150g smält smör – 167g
1 påse kokos – 241g
0.5 dl vetemjöl – 42g
1 tsk bakpulver – 5g

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smöret i den form ska användas och ställ i ugnen för att smälta. Vispa under tiden ägg o socker vitt och pösigt. Pensla formen med smöret och låt det svalna lite. Häll smöret i äggsmeten. Bröa formen med lite kokosflingor. Blanda resterande kokos, mjöl och bakpulver för sig och häll sedan ner i smeten. Rör ihop och hälla sedan upp smeten i formen.
2013_05_11__mg_7944
Grädda i ca 50 min strax under mitten av ugnen. Tippa upp kakan på ett bakplåtspapper och låt den svalna. Ska den användas som tårtbotten kan den skäras upp när den kallnat.

Vår tårta fick ett lager fyllning, som bestod av mosad banan samt jordgubbssylt.
2013_05_11__mg_7998
Den dekorerades sedan med vispad grädde som färgades med pastafärg. Grundfärgen blev lite för ljus, men det blev ändå ganska likt älsklingshästen.
2013_05_12__mg_8013
Hästapållen fick senare även marsipanrosor i manen och på tränset, eftersom vi hade gjort rosor hemma.

Ett svar

  1. […] den här tårtan tar Trollmamma klivet in i Kakjuntan. Det är en specialblogg för recept ur Sju Sorters Kakor. Temat för den här månaden var […]

Lämna en kommentar