Dajmtårta

Alltid alltid alltid så ställer min mamma och pappa upp och hjälper till med precis allt. Och man tycker alltid att Tack känns för lite att säga.

Så temat passade ypperligt att tacka mina kära föräldrar och min bror, för bla flytthjälpen.

Det råkade sig som så att det också blev två flugor i en smäll, då mors dag var på tapeten.

image

Så familjen fick sig en Dajmtårta, från åttiosjunde upplagan:

Maräng
100 lätt rostade nötkärnor
3 äggvitor
2 dl socker

Glass
3 äggulor
1/2 dl florsocker
4 dl vispgrädde
3 dubbeldajm (2 enligt receptet) eller 1 dl hackad sötmandel och 50 g choklad

Garnering
Krossad dajm och sådant man vill ha

Rosta nötterna i en torr och het stekpanna och hacka dem sen. Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda i sockret och vispa lite till – dock inte till hårt skum. Blanda ner nötterna.

IMG_4936

Bred ut marängen på bakplåtspapper till en rund botten med en diameter på ca 26 cm. Grädda i mitten av ugnen på 150°C i 45 minuter – låt svalna.

IMG_4942

Vispa äggulorna med florsockret vitt och pösigt, vispa grädden för sig och blanda sen ihop dom. Krossa dajmbitarna och blanda ner i smeten. Minst smulor och klet blir det om du har dajmen i en påse och hackar med nåt hårt, typ hammare eller glasskål..

IMG_4947

Gör en foliering runt marängbotten, som är några centimeter högre än själva botten, och häll sen ner glassmeten och bred ut den. Skjuts in i frysen i minst fem timmar. Om den ska vara längre än så, så rekommenderas det att täcka den med folie. Dekorera innan servering.

..och det var smaskens till sista slicken!

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s