Den här månadens kärleksbak valde jag att ge till min vän Stina som skulle komma på besök. Varför inte ge kärlek genom bakverk tänkte jag? Efter en del bläddrande i Sju sorters kakor fastnade jag för Spetskaka som i min 77:e utgåva finns på sida 56.
Ugnen ska vara på 175 grader och du behöver följande:
75g margarin
2msk NoEgg + 4msk vatten
2dl strösocker
3dl ve0temjöl
2tsk bakpulver
1dl vatten eller mjölk (jag använde mig av osötad sojadryck)
1 citron
Glasyren:
2msk margarin
1dl strösocker
2 msk grädde (jag använde mig av sojagrädde)
Smöra och bröa en springform som är ca 25cm i diameter.
Smält margarinet och låt svalna. Vispa ihop NoEgg och vatten och tillsätt sedan strösockret. Riv skalet av en citron ner i det svalnande margarinet och pressa eventuellt ner valfri mängd citronsaft. Eftersom jag Ä L S K A R citron pressade jag ner hela citronen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i NoEgg-blandningen. Tillsätt det smälta margarinet samt vätskan, som i mitt fall var sojadryck. Rör om tills smeten är slät och häll ner i den bröade formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen blandar du ihop ingredienserna till glasyren, jag smälte margarinet men det räcker att det är rumstempererat. Bred ut glasyrblandningen på den nästan färdiggräddade kakan och ställ in den i ugnen igen tills glasyren bildat ett spetsmönster och fått färg.
Den blev så väldigt god!
Kommentera