När det nu äntligen blev juni med all sin bragd passade jag på att baka från ”Sju sorters sommarkakor”. Temat ”gå-bort-kaka” blev även lätt att uppfylla, då jag skulle till min sambos landställe där även hans föräldrar var. Plus att det mitt i härligheten även var nationaldagen! Så jag bakade och bjöd på en smarrig sommartårta till allas stora glädje.
Man ska ju vara ärlig, vilket jag tänker vara även i denna blogg. I och med att jag befann mig på landet utan alla mina egna bakbestyr i form av formar (hehe), vispar, lillemans, mått och pålitlig ugn (med lampa), använde jag mig faktiskt av färdiga bottnar. Jag brukar helst baka egna och vet även att tårtor blir mycket godare av detta, men verkligheten satte helt enkelt stopp för mig och mina mål. Även solen hade sina fläckar denna strålande dag :)
Ingredienser:
Fläderkräm:
4 äggulor
2 msk maizena
1/2 dl vispgrädde
2 dl koncentrerad flädersaft
2 dl vispgrädde
Jordgubbsmos:
1/2 l jordgubbar
Flädergelé:
3 gelatinblad
1/2 dl vatten
1 dl koncentrerad flädersaft
Garnering:
3 dl vispgrädde
1/2 l jordgubbar
Jag började helt sonika med fläderkrämen, eftersom den skulle stå kall. Jag vispade ihop ägggulorna med maizena i en kastrull och hällde sedan på grädden och flädersaften. Detta fick sjuda tills det tjocknade. Här gäller det att vara uppmärksam, då det går fasligt fort när det väl börjar tjockna! Jag hällde krämen i en tallrik som fick stå kallt i kylen. Jag vispade upp resterande grädde och ställde även detta kallt.
Sedan mosades jordgubbarna med socker.
Jag förberedde gelatinbladen genom att lägga dem i vatten i cirka 10 min. Jag tog sedan upp bladen och kramade ur dem, innan de långsamt fick smältas i 1/2 dl vatten i en kastrull. Jag hällde i flädersaften och lät det svalna. I receptet står det att det ska stelna, så något fel på vägen måste jag gjort, då det aldrig stelnade. Vad vet jag dock inte. Man kanske kan snabba på stelningsprocessen om man ställer det i kylen, men vet inte. Det var i högsta grad i flytande form.
Jag blandade sedan ihop fläderkrämen med den vispade grädden. Detta la jag sedan på första lagret på tårtan och jordgubbsmoset på andra. Jag vispade grädden som jag sedan bredde på tårtan och efter det la jag över jordgubbarna som jag skurit upp. Då det i receptet står att man i detta skede ska skeda över flädergelén fick jag lite problem, då min ”gelé” var som vatten. Men jag hällde över mindre än hälften lite försiktigt. Det blev ändå helt ok!
Tårtan var mycket uppskattad och blev en stor succé. Det var roligt att använda sig av fläderblomskräm istället för (som jag för det mesta har) vanilj. Tårtan blev frisk i smaken! Den hade nog kunnat smaka mer fläder om jag fått till gelén också, men var som sagt ändå väldigt god.
Värt att testa!
Kommentera