Marängcrisptårta med lemoncurd

Som jag nämnt tidigare, så är choklad och citron ena riktiga favvosmaker. I Sju sorters sommarkakor finns en lemoncurd/marängtårta som jag passade på att göra, temat till ära.

Botten

4 äggvitor

3 dl strösocker

3 dl rispuffar (Rice Krispies)

 

Fyllning

4 äggulor

1 dl strösocker

1 dl kaffegrädde

1 msk maizena eller potatismjöl

100 g rumsvarmt smör

finrivet skal av 1 citron

1-2 msk citronsaft

 

Garnering

4 dl vispgrädde

75 g mörk choklad

finrivet skal av 1 citron

image

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna fast och häll sedan sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills marängen är helt fast. Blanda ner rispuffarna. Smöra antingen två springformar, ca 24 cm, och spänn bakplåtspapper i botten på dom, eller sätt bakplåtspapper i en långpanna (som man sedan delar i två delar när marängen är gräddad).

Grädda i ca 1 timma, stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i ca 15 minuter. Stjälp upp försiktigt på galler och ta bort bakplåtspappret direkt.

image

Medan kakan är i ugnen så rör äggulor, strösocker, kaffegrädde och maizena/potatismjöl (som siktas ner) i en kastrull. Sjud tills krämen börjar tjockna. Dra av från värmen och klicka ner smöret under omrörning. Tillsätt citronskal och saften. Ställ krämen kallt så den svalnar helt, och bre den sedan över en botten. Lägg andra botten över, och lägg den vispade grädden över kakan.

Ringla smält choklad över grädden och stö över rivet citronskal.

image

Enligt boken så håller sig kakan i kylen i ca 1 dygn. Men jag tror säkert den håller sig nåt dygn till – om man nu råkar ha nån bit över!

För denna var sjukt god. Och lätt att göra!

Annonser

2 svar

  1. hej! Idag bakade jag detta recept och det var verkligen en god tårta! Jag blandade dock citronkrämen med grädde som fyllning och dekorerade med olika bär. tack för receptet.

    • Men vad roligt! Tack själv, fint med bärdekoration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s