Chokladmuffins

Jag började baka i 12-års åldern, men briljerade inte som något underbarn som bakade prinsessbakelser och macarones för glatta livet, utan höll mig enbart till en sort under en lång tid; chokladmuffins. Jag har dock alltid kallat dessa skapelser för ”kladdkaks-muffins” då de kan bli underbart kladdiga. Trots att jag bakat de så länge, tröttnar jag aldrig och under åren har de alltid varit en klar favorit. De har även alltid haft en given plats på bordet då någon fyller år och är perfekta att slänga ihop om man får oanmälda gäster. Jag följer receptet som är från den åttioåttonde utgåvan.

Ingredienser:
100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Ugnen ska vara på 200 grader, eller 175 grader om man har varmluft.

Jag började med att smälta smöret, sedan vispade jag ihop äggen med sockret så att det blev poröst. Efter det tillsatte jag de torra ingredienserna en efter en i smeten och avslutade med att hälla i smöret.

Jag fördelade smeten i formar i en muffinsplåt (vilket är bra, för att undvika att de blir ”platta”) och gräddade de sedan i ugnen i cirka 12-13 minuter. Detta är det kritiska ögonblicket, då det gäller att ta ut de vid exakt rätt tidpunkt om man vill få den kladdiga effekten. Tiden är svår att gå efter, då det alltid är olika för olika ugnar. Jag brukar ställa klockan på tio minuter, sedan kontinuerligt kolla dem med en potatissticka. Det ska fastna lite smet på stickan, men inte klumpa sig eller vara rinnande.

Färdiga! Ställ de klara bakverken på ett galler så att de svalnar.

Det fina med det här grundreceptet är att man kan piffa upp dem med diverse olika tillsatser. Jag har bland annat testat hallon, Polly och hackade polkagrisar. Allt blir mycket delikat! Risken finns dock att de kan bli väldigt kladdiga när man använder exempelvis hallon och då får man äta med sked. Men det är väl inte så farligt med tanke på hur underbara de är att avnjuta?

/ Elin

7 svar

  1. Elin!

    De ser görgoa ut! Allt chokladigt som riskerar att behöva ätas med sked direkt ur formen är en höjdare. Hur många muffins brukar det bli av en omgång?

    /Jennie

  2. Det är mycket smarriga vill jag lova! Det ska bli cirka 15 stycken enligt receptet, men för mig brukar det bli en muffinsplåt, det vill säga 12 stycken eller färre. Ibland tycker jag att det kan vara godast att göra de rejäla och riktigt kladdiga! :)

  3. De var sjukt goda kan jag intyga (som har turen att ha Elin på mitt jobb)!

  4. Jag har också bakat de här flera gånger! De är fantastiska och håller SIF goda i några dagar till skillnad från många muffins som blir torra!

  5. Mums!!

  6. Det här är muffins som jag och min son ofta gör, de är supergoda, serverar man dem varma med grädde passerar de nästan för en bakelse!

    Edit: Bra att jag kommer ihåg vad jag redan har kommenterat på.

  7. […] min kollega både på jobbet och i Kakjuntan, är en hejare på kladdkakemuffins! Hon har bla testat att ha i polkagrisar och eftersom jag är en sucker för både choklad och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s