Rullrån

Fantastiskt tunna fingerrullade rån med smak av kardemumma är något jag, förutom från kakbuffen under en byadag i Mertajärvi, ätit endast hos och av min bonusfammo Inga-Maj. Från liten fram till nu har det varit en given favorit. De är vackra, de smakar gott, och är med sin skojiga form roliga att äta!

Jag ska ärligt säga att jag aldrig har provat receptet i Sju sorters kakor, då det i min glattiga utgåva, 87, från  2005 står att det skall användas ägg. Ägg tänker jag – gör dem tjockare och kanske mjuknar de snabbare? En norsk bekant undrade varför jag inte hade problem med det, så jag gissar- ägget är boven!

Rån är förövrigt något av en nationalefterrätt i Norge- Krumkaker. Korgar, strutar och rullrån. Kanske gick det därför så lätt att hitta ett elektriskt rånjärn från det nordiska märket OBH Nordica. Elkedjan, present av mamma. ”Till en ny generation rånbakerskor” Jag fick även hennes i gjutjärn från Skeppshult. Oanvänt. En karriär kortare än min verkar det som. ( Ett i gjutjärn går f.ö  alldelels utmärkt att använda. Pensla då ytan med fett, hantera varsamt- shit det blir hett- och var försiktig med spishäll. Här går det ju också alldeles utmärkt att använda äkta smör.)

Så bokens recept frångås något- och jag hoppas att slippa diskvalifikation då kakorna i sig göms inom den rödrutiga bibelns bundna pärmar. Inväntar protester. Inte för inte förekommer ordet junta i samband med militärdiktaturer. (Från spanskan- betyder regering eller förvaltning.)

Det sitter långt inne att även ändra på elitens recept till framgång- men ny apparatur kräver nytt modernt flytande lurendrejerismör!

Det elektriska järnet kommer inte upp i samma temperatur, och när smöret i smeten sakta börjar tjockna- blir rånen grövre segare och svåra att rulla.

Så proffsets/bokens:

1 kkp smält smör                    (Boken säger 125 g)

1 kkp socker                            (Boken säger 1 1/4 dl)

2 kkp vetemjöl

1 1/2 kkp vatten                     (Boken säger 2 ägg)

kardemumma, mortlade hela korn

ändras till:

 Arlas Smör & Rapsolja, socker , mjöl, vatten och valfri smaksättning t ex apelsin, vanilj, choklad.  Jag valde kardemumma och vanilj.

Smeten rör jag  ihop med en gaffel. Potionerar gör jag med en såsslev.

Rullar gör jag med en ätpinne. Bonusfarmor med fingrarna. Stenhårt.

Vill du göra korgar, att sen fylla med något- lägger du upp det varma rånet över ett glas.

En sats med en kaffekopp som mått räcker till ungefär 8 rån. Jag rekomenderar att göra flera små satser istället för en stor.

Edit: Sju sorters.. recept lyder: 125 g smör, 2 ägg, 1 1/4 socker, 2 dl vetemjöl. M a o är egenligen bara äggen utbytta till vatten i min version.  Jag har gjort ett försök med ägg- men i jakten på barndomens spröda känsla- inte fått till dem. Vattnet gör dem krsipigare, tunnare och vackrare i färgen. Tycker jag. Ni som har de äldre upplagorna, är alla recept med ägg?

12 svar

 1. Hur ser receptet ut i de äldre upplagorna- någon som vet? Med eller utan ägg?

 2. Har ingen aning, men dom blev sinnesfina. Har sett motsatsen dock i ett par kakor som använder vatten istället för mjölk i den nya upplagan, som jag ska ändra på sen.
  Blev helt sugen på att fixa ett sånt fint järn. Den här juntan kommer att föra mig i det studentekonomiskafördärvet. På ett bra sätt.

 3. Gör det! Ett i gjutjärn kan man hitta billigt på byloppisar.

 4. Första utgåvan från 1945 säger:

  125 gr socker
  125 gr mjöl
  3 äggvitor
  1 kkp gräddmjölk
  0,5 tsk vaniljsocker
  125 gr smält smör eller margarin

  Jag tycker för övrigt överlag att Sju sorters kakor innehåller extremt mkt ägg. Inget bakas nästan utan ägg vilket förvånar mig. Jag har ätit många liknande sötsaker bakade utan ägg.

  • Oj, det var betydligt fler ingredienser! Det ska jag prova nästa gång. Gräddmjölk- blandar man ihop det själv?

 5. Tyvärr innehåller första upplagan inga instruktioner om ngt nästan. Grädda i lagom värme, grädda i god värme, grädda i ugn. Varianterna är oändliga. Mkt få beskrivningar. Förr skulle en nog kunna allt sånt där…

 6. Spännande! Kan man fylla dem med nåt..choklad kanske?

 7. Jag brukar göra strutar och fylla med diverse gott. Chokladcreme, bär, glass osv. Någon gång har jag även doppat rånen i choklad i ändarna. Går ju att finess till dem i all oändlighet. Godast är de nog precis som de är. (Apelsin testade jag i julas- det är en hit!)
  Nina: Jo man skulle nog det. Skäms på oss eller generationerna före. Vi är förlorade, jag kan varken dansa styrdans eller finska!

 8. Jag är helt för att gå ifrån recepten i boken om man har något som är bättre, det är ju lite det som är poängen, vad var bra, vad var dåligt, hur kan man göra det bättre? osv. Så, you go girl!

  • ja, så länge man har utgått från ett recept i nån av upplagorna från början så ska man ju absolut lägga till, ta bort eller bara köra rakt av om det känns så.

 9. Eller godare! Det räcker om det är godare!

 10. Jag hittade ett rånjärn på loppis för 30 kronor. Letar nu efter det perfekta receptet, ska nog slå en signal till mormor och se vad hon har för tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: