Gifflar

Valde denna månad att försöka mig på Gifflar, hade detta som favorit när jag sommarjobbade på bageri under gymnasiet. Så där lagom avslappnande att stå och snurra gafflar i massor. Föll dock inte för konceptet kokosgifflar så jag tog mig friheten att byta ut kokosfyllningen till äpple och kanel. Lånade då fyllningen ifrån Äppelbullar och stoppade denna i mina gifflar. Resultatet blev mycket uppskattat här hemma och sonen kunde inte ens vänta tills de svalnat en aning ;)

 

Än en gång har jag bakat ur den 93:e upplagan:

 

50g jäst

150 g margarin

3 dl mjölk

3/4 dl socker

1/2 tsk salt

1 ägg

ca 1,1 liter vetemjöl

 

Jäst nedsmulad i assistenten och sen i med smält smör som man blandade med mjölken. I med salt, socker, uppvispat ägg och det mesta av mjölet. Assistenten fick göra jobbet och sen jäsa i 30 min. Min deg fick jäsa länge då jag inte tyckte att den svällde som den skulle men allt är ju ca när man bakar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Undertiden som detta svällde i godan ro rörde jag ihop fyllningen från Äppelbullar:

 

2 dl fast äppelmos

1 tsk kanel

 

Dags för utkamning och här håller jag helt med Sara att gott med en deg där man faktiskt fick så många bullar som de skrev ut då man delade degen i 3 och sedan tog ut 8 bullar / deg. På med fyllning och sen snurra ihop till fina gifflar. Kan väl säga att här började den verkliga skillnaden mot bageri… på nått sätt så blir allt lite bättre på bageri där degen lixom är fastare och äppelmoset också var fastare och inte rinner ut över hela bänken. Och då de nu skulle jäsa igen så blev de ena riktiga monster till bullar, 30 minuter till jäsning innan mina monsterbullar skulle in i ugnen. Väl där så var ca 7 min lagom hos mig i 250 g.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots storleken så var de goda, det blev inte en bulle man måste ta flera av utan en räckte.

Blev ändå lite besviken då jag tyckte att degen var lite tam, det var lixom fyllningen som gjorde giffeln. Så jag bestämde mig snabbt att jag måste göra det igen och nått måste man kunna ändra på. Så sagt och gjort, har gjort dem i två omgångar till och då har jag bytt ut sockret till honung istället och ökat saltmängden en aning vilket gjorde degen mycket smakrikare. Så nu är jag helt på morfars linje om att honung faktiskt blir bättre än socker, en annan mjukare sötma! När jag gjort om dem har jag även delat degen på 4 istället och därefter tagit ut 8 bullar / deg och det blev fortfarande stora men inga monster så ska ni göra gifflar kan jag rekommendera att dela i 4 istället för 3 som receptet säger. Har även experimenterat lite med fyllningen och bytte ut den till frysta hallon som jag bara rörde samman med lite socker. De syrliga bären gjorde sig verkligen med den söta bullen och har nog blivit en ny favorit här hemma. Bara att invänta vad all bärskörd ger i år sen kan man prova allt, blåbär, jordgubbar, vinbär…. a ni fattar det var super gott!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dom ser lite läskiga ut med det röda som rinner ut men jag lovar de var super!!!

3 svar

  1. det lät ju som en hyvens fyllning – och gott såg det ut! får nog testa det nästa gång, för kokosgifflarna var så roliga att baka.

  2. Åh det lätt jättegott med äppelfyllning i! Måste testas!

  3. Kul att du experimenterade med deg och fyllning. De ser jättegoda ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: