Kerstins mandelrutor

Mitt februarival föll på Kerstins mandelrutor. De var väldigt enkla att baka och smakade helt okej, men var inget som fick mig tjuta av glädje. Receptet är från nittiotredje utgåvan.

Kerstins mandelrutor
400 gram mandelmassa
1 apelsin (jag använde en blodapelsin)
4 ägg
125 gram mörk choklad (jag använde Marabous mörka, i originalreceptet står det blockchoklad)

Jag lade mandelmassan (använde Coops egna, den var överraskande god!) i frysen en stund innan jag började baka då jag tycker den är lättare att riva då.

Jag började med att smörja och mjöla ett bakplåtspapper, som jag sedan tryckte ner i en form (ca 20 x 30 cm). Sen rev jag mandelmassan grovt och blandade denna med fyra äggulor samt rivet apelsinskal och saften från apelsinen.

Äggvitorna vispade jag till ett hårt skum med hjälp av elvisp och vände ner detta i mandelmassesmeten och hällde sedan ner smeten i formen.

Kakan gräddades i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 25-30 minuter, de sista tio lade jag på ugnsfolie då den blev lite väl brun.

Enligt receptet ska man sedan hyvla blockchoklad över med hjälp av en potatisskalare alternativt riva den. Inget av detta funkade med chokladen jag hade valt (den var för hård) så jag smälte chokladen i micron och bredde ut den över kakan.

Här missade jag att det står ”skär den i bitar” i receptet, utan jag lät den svalna och ställde sedan in den övertäckt i kylskåpet vilket resulterade i helt sjukt fula rutor när jag försökte skära upp den dagen efteråt. Efter ca 15 minuter i rumstemperatur hade dock chokladen mjuknat tillräckligt för att jag skulle kunna få till några hyfsade rutor till bloggen ;) Nåväl, bakar ni denna så rekommenderar jag att ni skär den i rutor innan chokladen stelnat helt!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: