Saffransskorpor

På jobbet,ett kafé, har vi ljuvliga saffransbiscottis (italienska skorpor). Så dessa ville jag även göra hemma. OCH baka ur den fantastiska julboken!

Spröda saffransskorpor

4 msk vatten

2 pkt saffran

200 g laktosfritt smör

2 dl rörsocker

4 ägg

1 tsk salt

10 dl vetemjöl

1 ägg att pensla med

Jag kokade upp vatten i vattenkokaren och tog vattenmängden och rörde runt med all underbar saffran. Tog smöret som jag låtit stå framme ett tag och började vispa med sockret med elvispen, använde degblandarna. Stod i receptet att man skulle vispa det vitt och fluffigt, MEN jag kan meddela att detta måste vara omöligt. Sockret är brunt! Alltså jag fattar inte hur man ska få till det? Så vispade det så länge jag orkade helt enkelt och hade i saffransvattnet. Knäckte sen i ett ägg i taget och rörde runt med slickepott.

Sedan i med en tsk salt och mjölet, dl-vis. Degen blev mjuk och smidig och fin. In med den sen i kylen cirka en timme och på med ugnen på 200 grader varmluft. Delade degen i 4 delar och rullade till längder, det står i receptet att de ska vara 1 cm hög, men kan meddela att min plåtlängd tillät inte den längden, så de blev typ 2 cm, tänkte att det spelar inte sån stor roll mer än att de blir lite större. Så om jag gör dessa igen gör jag 8 delar. Satte 2 rullar/ plåt, penslade med ägg och satte in i ugnen 10 min. Tog ut och höjde ugnen till 250 grader och skar längderna snett ca 2 cm breda ”skivor”, vände alla på högkant och in i ugnen igen i 5 minuter. Enligt receptet ska det blir ca 80 skorpor men för mig blev det bara 40 st, men jag gjorde de ju tjockare och bredare.

Sänkte ugnen till 50 grader och satte en slev så att ugnsluckan var lite öppen. Så där låg de ett tag och rostade…ett bra tag, typ 2,5 timme. Kan säga att det doftade gott hemma, riktig julkänsla. Slog sedan av ugnen och lämnade skorporna i där i med öppen lucka hela natten.

Förvara dessa guldklimpar i plåtburk och bjud in alla du känner på kaffe med skorpa, så lär de ta slut på en gång för de är verkligen jättegoda!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: