Semlor

Jag erkänner att jag hade en bak(höhö)tanke när jag valde grädde som tema; att få baka semlor!

Jag ÄLSKAR semlor! Tycker de är heliga bakverk och egentligen bör man hålla sig till till fettisdagen, men det går inte alltid. Men till februari måste man hålla sig i alla fall!

Jag bakade enligt 93:e utgåvan och resultatet blev fluffiga och saftiga semlor! Jag har ätit dem både med vanlig laktosfri grädde och med sojagrädde (Alpros Airy & Creamy) och båda varianterna blev goda. Viktigast är mycket mandelmassa tycker jag! Jag hade kvar mandelmassa sen julbaket så jag latade mig/var ekonomisk/miljömedveten och använde upp den.

semlor

Bullar
100 g ekologiskt smör
3 dl laktosfri ekologisk mjölk
50 g röd jäst
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ekologiskt ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
knappt 1 l ekologiskt vetemjöl
ett ekologiskt ägg till pensling.

Jag smälte smöret och blandade med mjölken, värm spadet tills fingervarmt. Sen smulade jag ner jäste i hushållsassistenten. Jag tillsatte degspadet och blandade tills jästen löstes. Efter det tillsatte jag salt, socker och ägget. Mjölet blandades med hjorthornssalt och blandades i efter hand, tills det blivit en blank och smidig deg. Degen jästes under duk i bunken ca 30 minuter.

När degen jäst klart körde jag den en kort stund i assistenten. Sen bakade jag ut degen till totalt 16 bullar som jag lät jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i ca 40 minuter.

Bullarna penslades med ägg innan de gräddades i ca 8 minuter, mitt i ugnen, i 225 grader.

Medan bullarna kallnade gjorde jag iordning fyllning och pynt.

Fyllning och garnering
Mandelmassa
Grädde
Florsocker

Enligt SSK ska det vara 150 gram mandelmassa och 2 dl grädde, men det är alldeles för snålt! Jag vet inte hur mycket mandelmassa jag hade, men typ en matsked per semla.

Vispa grädden. Blanda mandelmassan med lite grädde, så blir den mer lättäten.

Skär bort ett lock på bullen, gröp ut en del av inkråmet.  Fyll hålet med mandelmassa, spritsa/klicka på grädde, lägg på locket och pudra över florsocker. Jag brukar använda en tekula till att pudra med.

Ät och njut!

Överblivna och ofyllda bullar går jättebra att frysa, ifall man inte orkar äta 16 st!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s