Vinbärsmousse på kolapajbotten

VinbärsmousseTill juni månads tema valde jag att baka en moussetårta som blev en mycket uppskattad gåbortkaka. Receptet kommer från boken Sju sorters sommarkakor och beskrivs som söt, syrlig och vacker vilket stämmer mycket bra. Det är många moment som ska göras och moussen ska även stå kallt i några timmar för att stelna så det tar en stund att göra denna goda tårta.

Kolabotten
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Mousse
3 gelatinblad
2 dl svartvinbärssaft, koncentrerad

2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 dl avrunnen yoghurt eller krämig grekisk yoghurt

Garnering
2 gelatinblad
1 dl svartvinbärssaft, koncentrerad

1 liter röda vinbär
1 knippe mynta

Börja med att vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt sedan övriga ingredienser som ska vara i kolabottnen. Tryck ut degen i en springform som är 24 cm i diameter. Grädda bottnen i 200 grader varm ugn i 12-15 minuter.

Undertiden som bottnen svalnar gör man moussen. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten. Värm några matskedar av saften i en kastrull och smält gelatinbladen i den ljumma saften. Tillsätt resten av saften och ställ den att svalna.

Vispa grädden och rör ner florsockret. Blanda yoghurt, grädde och den avsvalnade saften.

Så här långt följde jag bokens instruktioner. Nu var jag lite lat/trött och ville bli klar med tårtan så jag hällde vinbärsmoussen i formen över kolabottnen, plastade in den och ställde kallt i några timmar så att moussen stelnade.
 
Vill ni följa boken så ta ur kakan ur formen, diska formen, klä formen med plastfolie, lägg tillbaka bottnen, häll över vinbärsmoussen och ställ kallt i några timmar.

När moussen stelnat är det dags för garnering. Upprepa smältningen av gelatinblad: Blötlägg gelatinblad i kallt vatten. Värm några matskedar av saften i en kastrull och smält gelatinbladen i den ljumma saften. Tillsätt resten av saften och ställ den att svalna. När gelatinet börjar stelna och är som äggvita i konsistensen skedar man den över tårtan.

Dekorera eventuellt tårtan med vinbär och myntablad.

Annonser

Ett svar

  1. Åh store tid va läckert det verkar! Varför har inte jag sommar-boken, verkar va mycket jag missar där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s