Påskig jubileumstårta

Det här var alltså plan A för förra månadens tema – riktigt chokladig och god! Tur då att det är valfritt denna månad så jag kunde göra den, igen!

Det här är tredje gången jag gör denna tårta (andra för juntan). Första gången var precis enligt receptet, andra gången gjorde jag jordgubbsmousse-fyllning till vargens 1 års-tårta och nu ville jag ha den med citronmousse, men blev lite stressad och körde istället på receptet men med 70% citronchoklad istället för bara choklad. Jag rev även i lite citronskal. Och i vispgrädden hade jag även i lemoncurd.

Så receptet blev som så, med grunden från upplaga sextio;

Botten

3 ägg

1,5 dl socker

3/4 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

100 gr smält smör

Fyllning

2 blad gelatin

1,5 dl kaffegrädde

100 g 70% citronchoklad

50 g 56% choklad

2 äggulor

rivet citronskal

3 dl vispgrädde

några matskedar lemoncurd

Garnering

chokladpåskägg

– jag tror det kallas multi tasking.

Botten: Vispa ägg och socker poröst, och blanda sedan ner mjölblandningen. Rör sist i smöret. Häll smeten i en långpanna (med bakplåtspapper) med ca-måtten 30×20 cm, grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min i 175°C (provstickan ska vara torr).

Fyllningen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Hacka chokladen. Koka upp kaffegrädden med citronskalen och lägg sedan ner chokladen och rör tills den har smält. Låt det svalna lite. Tillsätt äggulorna och låt det sjuda under omröring och blanda ner gelatinbladen. Sätt kastrullen i kallt vatten att svalna.

Vispa grädden, klicka i lemoncurden och vispa ihop. Vänd ner den i chokladkrämen. Ställ chokladgrädden i kylen så allt får stelna till, annars blir den för lös att sätta på kakan direkt.

Ihopläggningen: Dela kakan mitt itu och jämna till den – kvadratisk eller rektangulär, oval, rund – ja välj själv! Lägg drygt hälften av fyllningen mellan bottnarna och resten ovanpå.

Dekorera efter behag och fika lagom om du har en bäbi som inte gillar att du äter choklad…

3 svar

  1. Alltså vad tänkte jag? Fota en brun tårta mot ett lika brunt bord? Vad snyggt och aptitligt det ser ut.. voine voine

  2. Jag tycker den ser jättegod ut! Undra vad man skulle kunna använda istället för gelatin? Vegegel eller vad den nu heter? Vad tror du som bakat?

    • Ja men det måste ju funka! Har aldrig provat själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: