Very Berry Vetebulle (man kan inte få för mycket av dessa!)

Jag tycker i vanliga fall inte om vetebullar, vilket gör att dessa sällan bakas hemma hos mig. Dock till min sambos stora förtret. Men den här bullen hade ju riktigt roliga ingredienser så jag var bara tvungen att testa! Och trot eller ej, men jag tyckte den var riktigt smarrig!

Bullen går att finna i ”Sju sorters sommarkakor”.

Ingredienser:
50 gram jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
100 gram smör
5 dl mjölk
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
400 gram blåbär
200 gram smör, rumstempererat
150 gram vit choklad

Garnering:
1 ägg till pensling
75 gram vit choklad

Jag började med att smula ner jästen i en bunke, vilket jag sedan blandade med salt och socker. Jag smälte sedan smöret och hällde i mjölken i kastrullen. Smörmjölken fick sedan bli fingervarm (det vill säga cirka 37 grader) och fick sedan åka ner i jäst-bunken. Efter det började jag blanda i mjölet och fick använda ganska mycket för att lyckas få en slät och bra deg. Sedan kom den roliga biten i bakningen av bullar; jäsningen.

Och se! Det lyckades!

Medan degen fick jäsa tinade jag blåbären, då jag inte använde färska. Detta kanske ska bli en lärdom till nästa gång, då frysta bär som tinar blir.. Ja väldigt vattniga. Men jag försöka få bort så mycket vätska som möjligt. Efter detta strödde jag över socker och vaniljsocker över de upptinade bären.

Jag delade degen i två delar och kavlade sedan ut den ena så den blev cirka 30 X 50 cm. Jag bredde ut det rumstempererade smöret på delen och hällde efter det över bären. Jag rev den vita chokladen och strödde över hälften av det.
Rektangeln rullades ihop från långsidan och sedan skar jag bullarna. De skulle vara cirka 2 cm breda, men mina blev nog lite större vilket jag senare fick äta upp (i dubbel bemärkelse). Bullarna blev väldigt enorma med andra ord.
Hur som haver de (än så länge) små bullarna, lade jag i formar och sedan fick de jäsa igen i cirka 30 minuter.

Jag upprepade samma process med den andra degbiten.

Bullarna åkte sedan in i ugnen på 200 grader i cirka 12 minuter. Det var då förstoringen fick spelet. Och blåbären rann lite varstans. Det var svårt att rädda deras utseende med den rivna chokladen som skulle över som pricket över i:et. Men, bullarna blev smarriga och uppskattades mycket av familjen som fick avnjuta dessa gigantiska mästerverk.

Och det är ju ändå det viktigaste!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: