Strandkaka

Visst är det himla gott med nybakade kanelbullar? Lätt att ha i frysen och stoppa ner en påse i picknick-korgen, så är det klart, liksom. Om man nu har orkat stå inomhus en hel solig dag och baka dem, vill säga…

Jag har hittat ett hyvens alternativ, i Sju sorters sommarkakor. Efter att ha smakat denna kaka, tyckte min bullälskande 6-åring att vi kunde ha den på hans barnkalas istället för bullar. Toppen, tyckte jag! :)

 

Ingredienser

175 gram rumsvarmt smör

2,5 dl socker

2 ägg

3 dl gräddfil (gick utmärkt med en blandning av gräddfil och creme fraiche också)

(ev 2 msk punsch)

4,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

1 krm salt

+ 1 dl socker blandat med 3 msk kanel

Strandkakan rör du ihop på ett kick! Så här gjorde jag första gången:  Rörde smör och socker mjukt, blandade i äggen, ett i taget, gräddfil och ev. punsch. Jag hoppade över punschen för att göra kakan helt barnvänlig. Sedan blandade jag i mjölet, vaniljsockret, bakpulvret och saltet. Och rörde ihop alltihop. Det blev en ganska stabbig smet.

Smeten räcker till en normalstor sockerkaka, men jag hade mindre engångsformar, så det blev att smöra och bröa två formar. Sedan klickade jag i lite smet så att det täckte botten, strödde över rikligt med kanelsocker, fyllde på med mer smet, ytterligare en omgång med kanelsocker och till sist en liten omgång smet till och resten av kanelsockret överst. (Jag tyckte att det var jättemycket kanelsocker och trodde nog att det skulle bli för mycket, så jag använde faktiskt inte allt första gången jag bakade kakan. Men gör det! Se till att använda allt, annars blir det för lite kanelsmak.) Jag gräddade kakan i 175 grader, i knappt 40 minuter.

Strandkakan är ju en sockerkaka, men eftersom det är gräddfil och så mycket bakpulver i, blir texturen annorlunda. Verkligen en blandning mellan bulle och sockerkaka. Gôtt! Vi har redan hunnit att göra den mer än en gång och även i muffinsversion (som föreslås i boken), men vi föredrog den i storkaka. Svampigheten gjorde sig bättre i kakform än i muffinsform helt enkelt.

Strandkakan har helt klart blivit en ny favorit – lätt att göra, lätt att ta med, fin att bjuda på, smaskens att äta. Kan inte bli bättre! (Och den gick hem på barnkalaset också!)

Ett svar

  1. Den här blir jag sjukt sugen på att baka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: