I julklapp fick jag en glassmaskin och har nu testat att göra både saltlakritsglass och lemoncurd- och lakritsglass. Och hjälp så gott!
Jag har den lilla glassmaskinen från OBH Nordica som har två skålar som medföljer, varav varje skål rymmer 3,2 dl glass. Det medföljer recept till maskinen, så jag provade direkt att använda ett av recepten som ”grundrecept”:
1 ¾ dl vispgrädde
2 äggulor
35 g socker
frön från ½ vaniljstång
och så la jag till 2 tsk lakritspulver, och ca 1 tsk flingsalt
Så här i efterhand så insåg jag att det är onödigt att använda vaniljstång/pulver om det ska bli saltlakritsglass (nä, hade jag inte kunnat räkna ut det?), så när jag gjorde lemoncurd- och lakritsglassen dagen efter så gjorde jag så här istället:
Lemoncurd- och lakritsglass
1 ¾ dl vispgrädde
2 äggulor
35 g socker
ca 2 msk lemoncurd
1 tsk lakritspulver
Vispa grädden. Vispa äggulor, socker (även vaniljsocker om man har det), lakritspulvret och det nersmulade flingsaltet i en separat skål tills det bli luftigt. Vänd ner grädden försiktigt i äggblandningen. Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin.
När jag gjorde med lemoncurd och lakrits så gjorde jag som ovan men klickade i lemoncurden i äggsmeten efter att den först blivit luftig. Sen vispade jag ytterligare en sväng när all lemoncurd var i. Och sist ner med grädden alltså.
Jag hann tyvärr inte ta någon bild av slutresultatet då det var försvinnande gott (och jag bara gjorde en skål vardera kväll), men andra kvällen fick vargen vara med och göra glassen. Då såg det ut så här:
Kommentera